E.M. Forster, “un gentleman desăvârșit”. Ce spuneti voi despre romanul "Maurice" (2024)

E.M. Forster: „Cred că singurele cărţi care ne influenţează sunt cele pentru care suntem deja pregătiţi, cărţi care au ajuns puţin mai departe pe cărarea pe care o străbatem noi înşine.”

Azi, pe 1 ianuarie 2023, când se împlinesc 144 de ani de la nașterea lui E.M. Forster, realizez că mie una autorul acesta, considerat un maestru al romanului englezesc contemporan, mi-a scăpat până acum printre degete.

Parcă a fost un făcut! De fiecare dată când dădeam să mă apuc de vreuna dintre cărțile lui (am două), intervenea alt scriitor. Prin urmare, nu am avut ocazia să ne cunoaștem și să-mi fac o părere.

Și, după cum te-am obișnuit, în astfel de cazuri eu vă ascult pe voi.

Cred că Iulia Nuber, prietena virtuală a blogului nostru, este una dintre cele mai mari admiratoare ale lui Forster. Oricum, este singura pe care o cunosc eu 🙂 !!!

Nu o dată Iulia a scris pe pagina noastra de facebook despre cât de mult îl iubește pe Forster. Motivele? Îi dau cuvântul Iuliei:

“Maurice” de E.M. Forster este o carte superbă, care îmi trezește emoții puternice

“ll iubesc pe Forster pentru că mi l-a dăruit pe “Maurice“, o carte superbă, care îmi trezește emoții puternice. Iar vocea lui narativă e a unui Gentleman desăvârșit.

Dincolo de povestea triunghiului amoros, “Maurice” e scris desăvârșit de la un capăt la altul, într-un stil elegant, caracteristic scriitorului. Îl citești ca pe o șoaptă, o mărturisire intimă,reținută, nimic nu e exagerat, nimic nu e vulgar sau patetic. Are dialoguri inteligente si spirituale și are și multă generozitate, de fapt, despre generozitate este vorba în acest roman, și despre curaj. Iar Maurice și Clive au noroc cu un așa scriitor generos și curajos

Este o poveste foarte tristă, dar plină de speranță la final, pentru că un final mai bun nici că i se putea oferi. Spun „oferi” pentru că în vremurile când se înfiripa povestea era imposibilă o iubire împlinita și asumată între doi bărbați, așa că scriitorul a simțit nevoia să facă un act de dreptate și să lase natura umană să-și urmeze cursul. Sau, altfel spus, să-ți asculti vocea interioara. Maurice își ascultă vocea interioară, și e de admirat. „Un final fericit a fost imperativ”, spunea E.M. Forster.

Iar anul acesta o să recitesc sigur “O călătorie în India”, care, la fel, mi s-a parut desăvârșită. Așadar, cuvântul asociat cu Forster în mintea mea e ‘desăvârșire’.”

Cartea „Maurice” poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

Cum promovează editura romanul “Maurice”

Roman ecranizat în 1987, în regia lui James Ivory, cu Hugh Grant, Rupert Graves și James Wilby în rolurile principale.

Scris la începutul secolului trecut, imediat după Howards End, și publicat abia în 1971,Mauricea mers înaintea timpului său prin temă si prin ideea că dragostea dintre doi bărbați poate exista.

Petrecându-se într-o elegantă lume edwardiană, povestea lui Maurice începe când personajul are paisprezece ani. Acțiunea îl urmărește în perioada în care e elev de liceu, apoi student la Cambridge și, in final, angajat la firma familiei.

Într-o societate împărțită riguros în clase sociale, personajul principal al romanului e un tânăr obișnuit, convențional, care se integrează perfect, însa această aparență ascunde o realitate cu totul diferită: Maurice e hom*osexual. Între dorința de a se vindeca de această „boală de care suferă nefericiți ca Oscar Wilde” și aceea de a-și asuma adevărata identitate, Maurice parcurge etapa negării, a constrângerilor religioase și sociale, a despărțirii și geloziei. Pe fundalul poveștii de dragoste și al conștientizării hom*osexualității,Mauricese distinge de celelalte romane ale lui Forster prin caracterul intimist și exprimarea radicală a libertății individuale.

Mauriceeste acum citit și predat în universități din toată lumea

Mauriceeste acum citit și predat în universități din toată lumea. Romanul e remarcabil nu numai pentru frumusețea scriiturii, ci și pentru curajul său… pentru faptul că în el se întrevede un soi de generozitate melancolică: bărbații care iubesc alți bărbați n-aveau cum să fie fericiți în lumea în care trăia Forster, așa că i-a lăsat în grija fanteziei. – The New Yorker

Deși romanul lui Forster urmărește eforturile lui Maurice de a-și ascunde hom*osexualitatea, de a se «vindeca» de ea și, până la urmă, de a și-o accepta, personajul său cheie este de fapt cameleonicul Clive, care-și închipuie că propriile sentimente pentru alți bărbați sunt un moft. Clive întrupează conservatorismul, conformismul, ca să nu mai amintim toate dorințele ascunse, pe care Forster le-a văzut reprimate de societatea engleză a zilelor sale. – The New York Times

Romanul lui Forster luptă pentru o anumită discreție, pentru un spațiu personal, fizic și psihic, aflat dincolo de bătaia oricărui ochi indiscret. La un secol de când a fost scris, Maurice pare la fel de actual. – The Guardian

Cartea „Maurice” poate fi cumpărată online de AICI, de AICI, de AICI, de AICI, de AICI sau de AICI

  • “Peter 2.0” de Peter Scott-Morgan
  • Misterul din jurul morţii lui Christopher “Kit” Marlowe
  • Scriitori şi hom*osexualitate. Oscar Wilde: „Iubirea nu are nimic nefiresc…

Facebook Comments

E.M. Forster, “un gentleman desăvârșit”. Ce spuneti voi despre romanul "Maurice" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 6668

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.