IKEA opent virtuele winkel in videospel 'Roblox' en zoekt gamers die er tegen betaling willen werken (2024)

IKEA opent virtuele winkel in videospel 'Roblox' en zoekt gamers die er tegen betaling willen werken (1)

De Zweedse meubelgigant IKEA wil 10 mensen betalen om in 'Roblox' in een IKEA-winkel te werken. Screenshot uit 'The co-worker game'

De Zweedse meubelgigant IKEA is op zoek naar gamers die tegen betaling willen werken in een nieuwe virtuele winkel die eind deze maand opent in het videospel 'Roblox'. PlayStation heeft het game-aanbod voor deze zomer aangekondigd en Xbox zal dit weekend in haar kaarten laten kijken. Een overzicht van het opvallendste gamingnieuws van de voorbije 2 weken.

Nils Schillewaert

De game-industrie beperkt zich al lang niet meer tot de Amerikaanse en Japanse markt en zelfs Vlaanderen speelt een rol aan de top van die miljardenbusiness. Denk maar aan de gerenommeerde game-opleiding aan de hogeschool Howest in Kortrijk of aan het Gentse videospel 'Baldur's gate 3' dat in 2023 bekroond werd tot game van het jaar. VRT NWS bundelt elke 2 weken op donderdag het opvallendste nieuws uit de gamingwereld.

IKEA opent virtuele winkel in 'Roblox' en zoekt werknemers

Op 24 juni introduceert IKEA 'The co-worker game' in het populaire videospel 'Roblox'. In die nieuwe virtuele wereld zullen spelers als werknemers kennis kunnen maken met het reilen en zeilen in een IKEA-winkel. De Zweedse meubelgigant zoekt ook mensen om een betaalde functie op te nemen in het videospel.

Solliciteren voor zo'n betaalde functie kan nog tot zondag 16 juni, maar de jobs zijn wel voorbehouden voor meerderjarige inwoners van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In de eerste sollicitatieronde krijgen kandidaten 3 vragen: Wat denk je ervan om omgezet te worden in pixels? Als je een virtueel IKEA-meubel zou zijn, welk meubel zou dat dan zijn en waarom? Wat zou je doen als de virtuele hotdogs op zouden zijn in onze bistro?

IKEA opent virtuele winkel in videospel 'Roblox' en zoekt gamers die er tegen betaling willen werken (2)

Screenshot uit 'The co-worker game'

Na de eerste selectie volgen sollicitatiegesprekken, 10 mensen zullen uiteindelijk geselecteerd worden voor een betaalde functie. Het takenpakket is hetzelfde als dat van elke andere werknemer. Advies geven in de winkel, Zweedse balletjes opscheppen in het restaurant of het magazijn op orde zetten.

Wie de job goed uitvoert, maakt net als in het echt kans op promotie.Het loon dat de nieuwe werknemers zullen ontvangen, is hetzelfde als hun collega's in fysieke IKEA-winkels in Londen: 13,15 pond per uur (ongeveer 15 euro per uur).

De winkelketen wil met haar virtuele winkel mensen laten kennis maken met de jobmogelijkheden binnen het bedrijf om zo een nieuwe generatie werknemers te bereiken."We zijn verheugd dat we het eerste bedrijf zijn dat betaald werk op 'Roblox' lanceert om te laten zien hoe we carrières anders aanpakken en onze unieke carrièrefilosofie tot leven brengen", zegt Darren Taylor, manager bij IKEA UK & Ireland.

IKEA opent virtuele winkel in videospel 'Roblox' en zoekt gamers die er tegen betaling willen werken (3)

Screenshot uit 'The co-worker game'

Nieuwe PlayStation-games

Afgelopen vrijdag heeft Sony - tijdens de derde State of Play van het jaar - een update gegeven over een aantal games die binnenkort zouden moeten verschijnen op een of meerdere PlayStation-consoles. Tijdens een showcase van een 30-tal minuten kregen we onder meer nieuwe trailers te zien voor 'Marvel rivals' en 'Monster hunter: wilds'.

Een aankondiging die in het oog sprong: op 6 september verschijnt een nieuw 'Astro'-spel, exclusief op de PS5. Het robotje Astro is als het ware de mascotte van de PlayStation 5. Bij de lancering van de spelconsole konden gamers in 'Astro's Playroom' spelenderwijs kennis maken met de nieuwe controllers.

Nu komt er dus een nieuw spel: in 'Astro bot' gaat Astro op zoek naar zijn verloren bemanning. Het spel telt 80 levels, verdeeld over 6 werelden. De makers beloven een episch en humoristisch avontuur vol verrassingen.

Bekijk: de trailer van 'Astro bot'

Voor de eerste keer kregen we ook gameplay te zien van 'Concord', een sciencefiction multiplayerspel waarin ruimtecrews bestaande uit 5 spelers elkaar bekampen. De vergelijking met 'Guardians of the galaxy' is nooit veraf, maar of het spel even populair wordt, valt te betwijfelen.

Tijdens State of Play kregen we 2 trailers te zien en de reacties onder de Youtube-video's voorspellen alvast weinig goeds. Het spel komt uit op 23 augustus, maar zal binnenkort ook al een bètaversie krijgen.

Bekijk: de eerste gameplay trailer voor 'Concord'

Wat is er nog gebeurd in de gamingwereld?

  • Zoals verwacht zal 'Call of duty: Black ops 6' bij de release meteen beschikbaar zijn via de Xbox Game Pass (een abonnementsformule waarbij je maandelijks betaalt om een hele reeks games te kunnen spelen). Dat heeft Xbox bekendgemaakt in een blogpost. Wie een Game Pass-abonnement heeft, zal het nieuwe spel dus niet moeten kopen om het te kunnen spelen.

    Het is de eerste keer dat zo'n grote titel bij de release meteen in het Game Pass-aanbod verschijnt. Gamers vrezen dan ook dat Xbox een extra bijdrage zal vragen voor het spel of dat de prijzen van de abonnementen zullen stijgen. 'Call of duty: Black ops 6' verschijnt wellicht eind dit jaar nog. Zondag wordt het spel officieel voorgesteld tijdens Summer Game Fest.

Bekijk: de aankondigingstrailer van 'Black ops 6'

  • De studio achter 'Dead by daylight' (Behaviour Interactive) heeft aangekondigd dat het 95 mensen zal moeten laten gaan, voornamelijk (70 werknemers) in Vancouver in Canada. De studio voert structurele veranderingen door om "nooit eerder geziene concurrentie" het hoofd te kunnen bieden.

    Avalanche Studios Group, de maker van 'Just Cause', voert "structurele veranderingen" door. De studio's in New York (VS) en Montréal (Canada) sluiten de deuren. Daardoor zullen 50 werknemers hun job verliezen. "Dit is een uitzonderlijk moeilijke beslissing, maar we geloven dat het nodig is om een stabiele en duurzame toekomst voor het bedrijf te garanderen," zegt Avalanche in een verklaring.

    De groep behoudt haar studio's in Liverpool (UK), Malmö en Stockholm (Zweden).

Waar kijken we naar uit?

  • Sony heeft al in zijn kaarten laten kijken, nu de rest nog. En dat zal heel snel gebeuren. Tijdens Summer Game Fest, van 7 tot en met 10 juni, tonen ontwikkelaars van over de hele wereld waar ze aan bezig zijn. Van games waarin toegankelijkheid centraal staat over Latijns-Amerikaanse spellen tot titels waarin vrouwen de hoofdrol krijgen, tijdens het 4-daagse evenement is er voor elk wat wils.

    Summer Game Fest is een ideaal moment voor kleinere ontwikkelaars om hun portfolio te tonen, maar ook grotere spelers als Ubisoft (maker van 'Assassin's creed') en Activision (maker van 'Call of duty') tekenen present.

Een presentatie waar met argusogen naar uitgekeken wordt, is die van Xbox. De eeuwige concurrent van PlayStation heeft de laatste tijd weinig goede punten gescoord.De grote afwezige tijdens Summer Game Fest is - net als de voorbije jaren - Nintendo.

  • Vanaf deze zomer zullen ook pc-gamers gebruik kunnen maken van de Sony Playstation VR2-headset. Tot nog toe kon de virtual reality-headset op de pc enkel gebruikt worden als 2e scherm, en niet om VR-games mee te spelen, zoals op de PS5. Sony heeft nu een nieuwe adapter ontwikkeld waarmee dat wel kan, al zullen niet alle functies beschikbaar zijn op de pc. De adapter is te koop vanaf 7 augustus en zal 59,99 euro kosten.

IKEA opent virtuele winkel in videospel 'Roblox' en zoekt gamers die er tegen betaling willen werken (4)

De PS VR2 is een virtual reality-headset. Foto: Getty Images/Bloomberg Finance LP

  • Netflix en Mojang Studios werken samen aan een animatieserie rond 'Minecraft'. Dat hebben ze via sociale media bekend gemaakt. Meer details zijn er nog niet. Ook de releasedatum voor de reeks werd nog niet bekend gemaakt.

    De releasedatum van een nieuwe animatieserie gebaseerd op de 'Tomb raider'-games kennen we intussen wel.'Tomb raider: The legend of Lara Croft'verschijnt op 10 oktober op Netflix. Dat heeft het streamingplatform afgelopen weekend aangekondigd.

Tot slot komt Netflix ook met nieuws over 'Arcane', een animatieserie die zich afspeelt in het 'League of legends'-universum. Het 2e seizoen komt uit in november. Het 1e seizoen werd enorm goed ontvangen: op Rotten Tomatoes krijgt de serie een perfecte score van 100 procent en op IMDB krijgt de reeks een 9 op 10.

Meest gelezen

  1. KIES24 "Ik kom niet rond met mijn pensioen": 68-jarige Mady moet noodgedwongen poetsen in de fitness 05:25
  2. Europa Britse tv-dokter Michael Mosley vermist tijdens vakantie op Grieks eiland do 06 jun 19:05
  3. Europa Grootste voorraad zeldzame aardmetalen van Europa ontdekt in Noorwegen do 06 jun 20:11
  4. Consument Belgisch bedrijf verkocht volgens rechter 15 appartementen in Duitsland voor 3 keer de waarde, kopers moeten geld ter... 06:00
  5. Brussel (Stad) Grote brand bij recyclagebedrijf in Brussel onder controle, maar nog geurhinder in de wijde omgeving Update 06:22
  6. Verenigde Staten Oorlogsveteraan (102) sterft op weg naar herdenking van D-Day Update do 06 jun 23:57
  7. KIES24 Kan je voor 3 euro een schoolmaaltijd aanbieden zoals Vooruit zegt? do 06 jun 17:08
  8. Geld Europese Centrale Bank verlaagt rente voor het eerst in bijna 5 jaar: wat betekent dat voor jouw portemonnee? Update do 06 jun 15:17
  9. Verenigde Staten 'Echte' stalker uit reeks 'Baby reindeer' klaagt Netflix aan voor 170 miljoen dollar 57 min
IKEA opent virtuele winkel in videospel 'Roblox' en zoekt gamers die er tegen betaling willen werken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6027

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.